top of page

מערת תנשמת - חורבת תנשמת

נ.צ. 656269 / 197122 גובה: 96 מ' שמות נוספים: מערת אל וטוט

מערת תנשמת היא אחד האתרים המרשימים בארץ מבחינה ארכיאולוגית. היא נמצאת בקרבת העיר שוהם, במרכז הארץ, סמוך לחורבת תנשמת, ומכאן שמה. המערה ממוקמת במרחק של כ-30 מטר מדרך העפר, במעלה גבעה, ובפתחה עומד עץ תאנה מרשים בגודלו. שביל מסומן קצרצר מוביל אל פתח המערה. המערה היא מעבר מוארך המורכב משני חדרים לא סדירים המובילים לחדר אחרון עם ארובה פתוחה. האור החודר אליה מהפתח מאיר את חלל הכניסה ובפנים ניתן מיד לראות על הקיר מאות עטלפים המתגוררים בה, ועל כן מומלץ לא להיכנס אליה, אלא רק לצפות עליה מחוץ לפתח הכניסה כדי שלא להפריע לעטלפים בפעילותם.


המערה עצמה היא מערה קרסטית. במעמקיה גילו ארכיאולוגים כלי צור עתיקים מהתקופה הפליאוליתית התיכונה אשר מעידים על התיישבות אנושית עתיקה באזור. המחקר הארכיאולוגי המתמיד שמתקיים במקום מאז שנת 2016 מגלה לנו עוד ועוד על התרבות וההיסטוריה של הדורות הקדומים שחיו כאן. כיוון שהמערה היא לא רק אתר ארכיאולוגי אלא גם בית לעטלפים, יש להימנע מביקור במערה בחודשי החורף (נובמבר עד מרץ) כדי שלא להעיר את העטלפים משנת החורף שלהם - פעולה שמביאה למותם.


בנוסף, המערה ממוקמת באזור אש של צה"ל, ולכן נדרש תאום מראש עם צה"ל לפני הביקור. המערה נחקרה לראשונה בשנות ה-40 על ידי פרופ' משה שטקליס, אולם החפירות המודרניות החלו רק בשנת 2016 בניהולו של ד"ר יוסי זיידנר מהמכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. החפירות הביאו לגילוי מגוון רחב של ממצאים, כולל שרידי אדם מאורגנים, כלים של צור, וראיות לשימוש באש. החפירות הארכיאולוגיות מתמקדות בשני אזורים עיקריים: הטרסה בכניסה למערה והחדר הראשון.


106 צפיות0 תגובות

פוסטים קשורים

bottom of page