top of page

מערת האימה

נ.צ. 593268 / 231680 גובה: 135

שמות נוספים: 8HEB (מערה מס' 8 ממערות נחל חבר)

מערת האימה נמצאת במצוק הדרומי של נחל חבר שבמדבר יהודה, מול מערת האיגרות השוכנת במצוק הצפוני. במערה נתגלו שרידיהם של פליטים יהודים מימי מרד בר כוכבא. במערת האימה נתגלו ממצאים ארכיאולוגיים מעטים יותר מאשר במערת האיגרות, כיוון שנבזזה בידי הבדואים לפני שהגיעו אליה המשלחות הארכיאולוגיות הראשונות. המשלחת הראשונה בראשותו של פרופ' יוחנן אהרון הגיעה אל המערה בנובמבר 1954. משלחת נוספת בראשותו של פרופ' יגאל ידין הגיעה אליה לאחר מכן בשנת 1960. את הכינוי "מערת האימה" נתנו לה לאחר שנתגלו בה שלדיהם של 40 גברים, נשים וילדים.

בהמשך נמצאו במערה גם מספר קרעי איגרות וכתבים, מספר מטבעות בר כוכבא וכן עותק יווני של ספר תרי-עשר. כמו כן, נמצאו לצד השלדים שבמערה שלושה חרסים עם שמותיהם של שלושה מהנפטרים במקום.

בראש המצוק שמעל למערה נתגלו חורבותיו של מחנה רומאי, דומה לזה שנמצא מעל מערת האיגרות בצד השני של הנחל. מחנה זה שימש למצור הרומאי על המסתתרים היהודים במערת האימה, שסופם שגוועו בה ברעב ובצמא.

לפי הסברה שהעלה פרופ' ידין, חלק מהאיגרות והשטרות מימי מרד בר כוכבא, אשר נמכרו בהמשך בידי הבדואים ומקורם לא היה ידוע, נחשפו במערה זו.

עצמותיהם של השלדים שנמצאו במערת האימה שהו במחסני רשות העתיקות במשך 18 שנה עד אשר לבסוף נקברו ב-1982 בטקס צבאי מלא בנוכחות הרב הספרדי הראשי הרב עובדיה יוסף וכן בנוכחות ראש הממשלה מנחם בגין. ב-2007 גילו מטיילים שהמצבה הושחתה. היא שופצה בינואר 2008 על ידי מתנדבים, לאחר שהושחתה בפעם השנייה מתנדבים שיפצו מחדש את המצבה והקימו לוח מתכת להנצחת הנופלים בדצמבר 2012.

איך מגיעים?

יש להיכנס אל שמורת מדבר יהודה, לנסוע במסלול ג'יפים שחור, לפנות מזרחה למסלול ג'יפים ירוק עד לנחל חבר ובו מערת האימה.


הנחיות נוספות

  • כיום אין גישה אל המערה. ניתן לצפות עליה מהמצוק הצפוני שממול.

  • כל ניסיון לגשת אל המערה באמצעות חבלים הוא עבירה על החוק, כיוון שהמערה נמצאת בשטח רט"ג.

תרמו לערך זה

  • שלום אילתי - אחד מהמבקרים במשלחת החפירות הראשונה ב-1954.

84 צפיות0 תגובות

פוסטים קשורים

bottom of page