top of page

10 המערות היפות בעולם

מערת הקריסטלים, מקסיקו

בלועזית: Cave of the Crystals

מערה זו, הידועה גם בכינויה 'מערת הקריסטלים הענקיים', התגלתה רק בשנת 2000 על-ידי כורים במכרה נאיקה אשר במקסיקו. המערה ממוקמת 300 מ' מתחת לפני הקרקע. האולם הראשי שלה מכיל קריסטלים ענקיים העשויים מסלניט (סוג של גבס), חלקם מהווים את הקריסטלים הגדולים ביותר שנמצאו אי-פעם על-ידי האדם. אורכו של הקריסטל הגדול ביותר שנמצא במערה זו מגיע ל-12 מ', קוטרו 4 מ' ומשקלו 55 טון! הטמפרטורה במערה מגיעה לרמות חום קיצוניות של 58 מעלות צלזיוס והלחות מגיעה עד ל99%. בגלל הנתונים האלה המערה לא נחקרה מספיק. ללא הגנה מספקת אנשים לא יכולים לשרוד בה יותר מ-10 דקות.


מערות הזחלים הזורחים, ניו-זילנד

בלועזית: Waitomo Glowworm Caves

מערות אלה, הממוקמות באי הצפוני של ניו-זילנד, מפורסמות בשל הזחלים הזוהרים החיים בתוכן, הידועים בשמם הביולוגי ארכנוקמפה לומינוסה. זחלים אלה יוצרים רשת העשויה משי בתקרת המערה, נתלים עליו ומתחילים לזהור במטרה למשוך אליהם טרף. האור הכחלחל נובע מתגובה כימית המתרחשת בתוך קפסולה מיוחדת בזנבו של הזחל. זחל רעב זוהר יותר מזחל שאכל זה עתה. מסיבה זו תקרת המערה מתכסה באורות כחולים וזוהרים המקנים לה מראה של שמים זרועי כוכבים. החרקים במערה נמשכים באופן בלי נשלט אל מקור האור הזה ואז נלכדים בחוטי המשי הדביקים. מהרגע שנלכדו, אין להם מנוס. כעת, הזחל מושך אליו את החוט שעליו נתפס החרק ואז הוא אוכל אותו בעודו חי. באופן שכזה, הזחלים במערות ניו-זילנד פתרו את הבעיה העיקרית של שוכני המערות: מציאת מקור זמין וקבוע של מזון.


מערת מג'ליס אל ג'ין, עומאן

בלועזית: Majlis Al Jinn Cave

מערה זו היא מערת האולם (חלל גדול בתוך מערה) השניה בגודלה בעולם. המערה ממוקמת באיזור נידח בגובה של כ-1600 מטרים בעומאן. היא התגלתה בשנת 1983 על-ידי דון דוידסון, גיאולוג אשר חקר מקורות מים באיזור עומאן. דוידסון מת כפי הנראה כעשר שנים לאחר מכן כאשר עזב את עומאן ויצא לטפס בהרי האנדים. הוא שכר רכב ונסע איתו אל תחילתו של שביל ההליכה, השאיר ברכב פתק ובו מידע לגבי היעד שאליו רצה להגיע, ומאז נעלמו עקבותיו. הגישה אל המערה היא דרך חור באדמה באמצעות חבל סנפלינג בלבד. הגובה הפנימי של המערה נע בין 120 לבין 150 מטרים. שטח תקרת המערה כ-300 מטרים על 200 מטרים. כדי לתת לכם קנה מידה, הפירמידה הגדולה בגיזה שבמצרים (הגדולה ביותר במצרים) יכולה כמעט להיכנס במדויק לתוך אולם המערה, כלומר, בסיס הפירמידה הוא בערך בגודל תקרת המערה וגובהה של הפירמידה כמעט זהה לגובה תקרת המערה.


מערות איסריסנוולט, אוסטריה

בלועזית: Eisriesenwelt Caves

אלו הן מערות הקרח הגדולות ביותר הידועות לאדם. המערות נמצאות בתוך הרי טננגבירג' הסמוכים לזלצבורג ונמשכות לאורך כ-40 קילומטרים. רק חלק מהמבוך התת-קרקעי הזה פתוח לקהל הרחב אך זה מספיק כדי לקבל טעימה של איך נראה המשך המבוך הזה: תענוג מהפנט ואינסופי אשר נחצב בידי איתני הטבע. מערות קרח שונות מאוד ממערות רגילות. יש בהן תחושה משונה, כאילו הן אינן שייכות לעולם הזה, כאילו שהמטייל בהן הגיע באופן זמני אל עולם אחר בעודו חוקר את עולם המערות.


מערת רוח הרפאים, ונצואלה


מערת רוח הרפאים (או בספרדית, Cueva del Fantasma) היא כה רחבה שהיא מסוגלת להכיל שני מסוקים שיטוסו לתוכה בחופשיות וינחתו סמוך למפל יפיפה אשר זורם בתוכה. המפל יוצר בריכה צלולה בקרקעית המערה. כאשר התגלתה לא מזמן, חוקרים גילו בתוכה מין חדש של צפרדעים, אשר כונתה בשם Colostethus Breweri על שם Charles Brewer-Carias אשר זיהה אותה. המערה התגלתה בשנת 2002. גובהה כ-250 מטרים. היא נקראת 'מערת רוח הרפאים' כיוון שמי שגילה אותה טען ששמע קולות מוזרים הבוקעים מתוכה וכשנכנס אליה ראה מראות מוזרים. המערה נמצאת בדרום ונצואלה, באחד האיזורים העתיקים ביותר מבחינה גיאולוגית, ומכילה כמעט את כל האלמנטים של מערה קלאסית כגון נהר תת-קרקעי, מפלים, מפולות, ספלאותמים, נופים שנראים כאילו לקוחים מתוך סרט ועוד.


מערת הפיר הפנטסטי, ארה"ב

בלועזית: Fantastic Pit


זוהי מערת הפיר העמוקה ביותר הידועה כיום בארה"ב. עומק הפיר מגיע ל-179 מטרים. הגלישה אל תוך פיר המערה הזו מדהימה. אבן שתיזרק מראש הפיר תפגע בקרקעית המערה רק לאחר כ-8 שניות. המערה עצמה מדורגת במקום ה-12 במערות העמוקות בארה"ב. אורכה של המערה מגיע למעל 12 מיילים ועומקה מגיעה לכ-355 מטרים.


מערת זונגדונג, סין

בלועזית: Zhongdong cave


זו אינה מערה מרשימה לכשעצמה, אולם מה שמרשים בה הוא העובדה שעשרות ילדים מגיעים אליה בכל בוקר כדי ללמוד בתוכה כבית-ספר! מערה זו משמשת כבית-ספר יסודי בכפר "מיאו" בדרום-מערב סין. בית הספר בנוי בתוך מערה ענקית בגודל של האנגר מטוסים, אשר נוצרה בתוך ההר במשך אלפי שנים על-ידי איתני הטבע: רוח, מים ופעילויות ססמיות.


מערות השיש, צ'ילה

בלועזית: Marble Caves


על גבי מימיו של אגם 'גנרל קררה' יושבים 5 אלף טון של שיש אשר נחצבו באופן אלגנטי ביותר על-ידי הטבע לצורה של מערות. לראות את המערות האלה במו-עיניכם הוא דבר יוצא מן הכלל, אולם ההגעה לשם קשה יותר מכפי שתוכלו לדמיין. כדי להגיע למערות אלה צריך לקחת מספר טיסות אשר יביאו אתכם אל העיר Coyhaique, משם נסיעה של כ-600 קילומטרים ולאחריה הפלגה בסירה אשר תביא אתכם אל המערות.


מערת סון דונג, וייטנאם

בלועזית: Hang Son Doong Cave


המערה התגלתה בשנת 1991 על ידי מקומיים, אולם רק בשנת 2009 היא נחקרה באופן יסודי והוכרזה כמערה הגדולה בעולם (שימו לב: לא הארוכה, לא העמוקה, אלא הגדולה...). פירוש השם Son Doong הוא "מערת נהר ההר" בשל הנהר הזורם במהירות בתוכה. אותו נהר הינו האחראי ליצירתה של המערה בתוך ההר לפני כ-2-5 מיליון שנים. המערה גדולה פי 5 מהמערות הסמוכות לה. אורכו של המעבר הראשי שלה מגיע לכ-5 קילומטרים, גובהו 200 מטרים ורוחבו 150 מטרים. בשל מימדים אלה קיבלה המערה את תוארה כמערה הגדולה בעולם אחרי מערת הצבי במלזיה. המערה נמשכת לאורך כ-9 קילומטרים ועוברת דרך 2 דולינות, איזורים שקרסו ואיפשרו לקרני השמש להיכנס אל המערה ולהצמיח בתוכה עצים וצמחים אחרים.


מערת באטערה, לבנון

בלועזית: Baatara Cave


זהו בעצם בולען ענק בתוך ערוץ באטערה אשר נופל לעומק 255 מטרים אל מערה מתקופת היורה. המערה נמצאת בשביל מטפסי-ההרים בלבנון. המערה התגלתה בשנת 1952 על-ידי המערן-ביולוג הנרי קויפייט. הבולען והמערה מופו בשנות ה-1980 על ידי מועדון המערות של לבנון. המערה מוכרת גם בשם "מערת שלושת הגשרים" בשל שלושת הגשרים הטבעיים שנוצרו בתוך הבולען אשר בהר הלבנון. בעת הפשרת השלגים באביב, זורם מפל בגובה של 90-100 מטרים מאחורי הגשרים ואז נופל עוד 250 מטרים אל תוך התהום.

225 צפיות0 תגובות

פוסטים קשורים

bottom of page