top of page

מכשיר גלישה למערנות

בעקבות השאלה שעלתה בעמוד הפייסבוק, 'איזה אמצעי חיכוך עדיף למערות?' והתפתחות הדיון אל השאלה 'מדוע לא משתמשים ברברסו או ב-SBG? (שני אמצעי חיכוך שכיחים)', הגיע הזמן לכתוב תשובה מעמיקה בנושא.

אתחיל מדרישות אמצעי החיכוך בעולם המערות:

  1. פירוק הגולש במהירות מהחבל ללא צורך בפירוקו מהרתמה

  2. אפשרות לנעילה ולשחרור מהיר של החבל מהנעילה

  3. אפשרות להכנסה והוצאה קלה של החבל אל ומתוך מכשיר החיכוך

  4. פיזור החום בצורה טובה ואפשרות ניתוק החבל מאמצעי החיכוך וחיבורו חזרה, מבלי לחטוף כוויה

  5. גלישה בקצב אחיד ולא ב-'מכות'

  6. תאימות לעבודה בתנאים שונים כמו בוץ, מים וכד'

  7. על מכשיר החיכוך לא לייצר 'קינקים' (פיתולים בחבל)

יש צורך באמצעי-חיכוך שמאפשר את פירוק החבל ב-Rebelay (מעבר בין תחנות העיגון), מבלי שנסתכן בנפילה של אמצעי-החיכוך בעת שחרורו וחיבורו מחדש אל תחנת העיגון החדשה. כמו כן, נצטרך שתהיה לנו האפשרות לנעול ולשחרר את אמצעי-החיכוך במהירות במעבר בין התחנות, בניגוד למכשירי-החיכוך הקונבנציונליים שהנעילה שלהם נעשית בשני חצאי-קביעות וכד'.

כל מי שהשתמש ברברסו על חבל סטטי קשה יודע כמה קשה זה לכופף בכוח את החבל על מנת להכניסו אל SBG או רברסו. לכן, יש צורך באמצעי-חיכוך שניתן להכניס אליו בקלות חבלים קשים ומלאים בבוץ.

מכיוון שבמערות משתמשים ב-Rebelay יש צורך בפיזור חום טוב על מנת שיהיה ניתן ב-Rebelay לנתק ולחבר אליו את החבל בחזרה מבלי לקבל כוויה, ובנוחות! היות והעגינות ב-Rebelay בתוך מערות לא תמיד מושלמות והסביבה מלאה בבליטות, כוכים וסלעים, כדאי להשתמש במכשיר-חיכוך שמאפשר גלישה בקצב אחיד בלי קפיצות שיגרמו לעומסים מיותרים על העגינה ולהגביר את הסיכון שבקבלת מכה במהלך גלישה בתוך פירים צרים.

לא כדאי להשתמש באמצעים שעשויים מאלומיניום שנשחקים מהר מאוד בבוץ, אלא עדיף שיהיו עשויים מנירוסטה או ברזל. היות והברזל מפזר חום בצורה פחות טובה מאשר אלומיניום, לעיתים חלקים מהאמצעי-החיכוך מיוצרים מאלומיניום.

לעתים החלקים של אמצעי-החיכוך שעליהם מחליק החבל גם ניתנים לפירוק ולהחלפה.

היות ומשתמשים ב-Rebelay, במידה ויווצרו 'קינקים' יהיה לנו מאוד קשה עד בלתי-אפשרי לגלוש. על כן ממש לא כדאי לגלוש עם שמינית או כל אמצעי אחר שמפתל. עקב כל הנתונים שלעיל, נפוצים בעולם המערנות שלושה סוגים של אמצעי-חיכוך:

  1. מכשיר Simple – אמצעי חיכוך בצורת שהחבל עובר בו בפיתול S על שתי גלגלות קבועות, קלאסית ונמצאת בשימוש באירופה.

  2. מכשיר Stop – אמצעי חיכוך אשר נועל את עצמו אוטומטית על החבל ובכך עוצר את הגלישה מיד עם שחרור ידו של הגולש מידית העצירה המותקנת על המכשיר. חשוב לציין כי הידית נועדה כדי לגבות את הגולש ולא כדי לשמש כידית בקרה לקצב הגלישה. בנוסף, על חבלים דקים, בפרט לאחר שימוש מרובה, ה-stop לא ננעל אוטומטית.

  3. מכשיר Rack – (בעברית: 'סולם') זהו אמצעי החיכוך שבשנים האחרונות מתחיל לקחת את המקום הראשון באמצעי החיכוך הישנים, לאחר שהקטינו את מידותיו לעומת גרסת ה-Rack הישן. בעוד שב-Rack הישן היו 5-6 שלבים שנועדו בעיקר לחילוץ או לגלישה של פיצ'ים (מקטעי גלישה) ארוכים (בעיקר במדינות כמו ארה"ב) כיום רוב ה-Racks המיועדים למערנות הם בעלי 4 שלבים בלבד עם קרן להוספת חיכוך.

מתוך שלושת אמצעי החיכוך שלעיל ההעדפה נתונה בחלקה להעדפה אישית, אך אנסה להביא את היתרונות והחסרונות ביניהם:

ה-Stop בעייתי לעומת ה-Simple וה-Rack כיוון שהוא מצריך שתי ידיים לגלישה, הוא גם פחות נוח בגלישות אלכסוניות או בכניסה אל 'חלונות' במהלך גלישה, היות ואי אפשר לתפוס את הסלע בידיים ולמשוך את עצמך פנימה, כי צריך להשתמש בשתי הידיים לתפעול הסטופ. בנוסף, הידית של ה-Stop לא נועדה לשמש כבקרת מהירות לגלישה, אלא רק כדי להחזיק את הגולש במקום במהלך מנוחה בזמן הגלישה. במידה ומשקל הגולש גבוה, אם עובי החבלים מתחת ל-10 מ'"מ, או שהחבלים חדשים ובמצבים שונים נוספים אחרים, ה-Stop עלול להחליק. כמו כן, ב-Stop יש צורך בהפעלת לחץ מסוים ביד שמאל על הידית.

ב-Rack ניתן לשנות את החיכוך על גוף המכשיר ולהתאימו לצרכי הגלישה, לעומת ה-Stop וה-Simple שבהם יש צורך בטבעת יעודית, Ferino (טבעת מיוחדת להוספת חיכוך בעת גלישה) או טבעת קטנה נוספת או לחבר טבעת לטבעת הקיימת (ראה הוראות יצרן) ולא עוד טבעת רגילה במקביל לטבעת של ה-Stop.

לעומת זאת, בהגעה ל-Rebelay יש צורך בנעילת מכשיר החיכוך אם משתמשים ב-Simple או ב-Rack. אך ב-Stop ניתן פשוט לעצור אותו בקלות.

זה כמעט בלתי אפשרי לצמצם חבל דרך ה-Rack, לעומת Stop שניתן לצמצם חבל בקלות יחסית. ניתן להשתמש בו כאלחוזר (מכשיר שדרכו החבל יכול לעבור רק לכיוון אחד) במתיחות קטנות שניתן לשחררו.

לסיכום, לגולשים ברמת מתחילים עדיף לרכוש מיומנויות גלישה נכונות בהתחלה על Rack או Simple. בהמשך, תלוי לפי ההעדפה האישית. מצד אחד, Stop יכול לתת רווח זמן במעבר בין תחנות, אך מצד שני יש מקומות שהוא פחות נח. אם תשאלו אותי, ההעדפה האישית שלי היא ה-Rack.

כותב המאמר: שמוליק ניבן – מדריך גלישה וחובב מערות - © כל הזכויות שמורות


25 צפיות0 תגובות

פוסטים קשורים

Comments


bottom of page